Mydło: DIY

Co się pieni, ładnie pachnie i pielęgnuje nasze ciało? Tak, to mydło! Jeśli nie znalazłaś w sklepie takiego mydła, które odpowiadałoby twoim oczekiwaniom, zrób je w domu.

Domowe mydło – składniki

Do własnoręcznie robionego mydła dodać możesz swoje ulubione składniki,

z których wcześniej korzystałaś w kuchni lub które znajdowały się w

składzie twoich ulubionych kosmetyków. A mogą to być: oleje i tłuszcze

roślinne, które wygładzają i nawilżają (oliwa, olej awokado i ze słodkich migdałów, olejek rycynowy, tłuszcz kokosowy i palmowy, masło shea), dodatki (kozie mleko, maślanka, miód, aloes, płatki owsiane, drobinki peelingujące), przyprawy lub zioła (cynamon, pokrzywa, szałwia, wanilia), olejki eteryczne, które ładnie pachną oraz mają działanie przeciwtrądzikowe i przeciwzapalne. W mydłach domowej roboty nie mogą się znaleźć następujące składniki: utwardzacze, spieniacze, zmiękczacze, barwniki.

Domowe mydło – potrzebny sprzęt i składniki

Jeżeli chcesz zrobić mydło, musisz przemienić swoją kuchnię w mydlarnię

i laboratorium z prawdziwego zdarzenia. Musisz też zadbać o swoje

bezpieczeństwo (podczas procesu wytwarzania mydła zachodzą reakcje

chemiczne – reakcja zmydlania). W tym celu potrzebne ci będą: dwa garnki ze stali nierdzewnej, zlewki szklane, drewniana łyżka, waga, gumowe rękawice, okulary ochronne, forma na mydło (w dowolnym kształcie). Tak wygląda zestaw małego chemika. Natomiast do przygotowania 1 kg naturalnego mydła przygotuj: 500g tłuszczu kokosowego, 300g oliwy, 200g oleju ze słodkich migdałów, 157g wodorotlenku sodu NaOH (kupisz go w sklepach z odczynami i w hurtowniach chemicznych), 375g demineralizowanej wody, jedną do dwóch bardzo płaskich łyżek ziół lub przypraw, dwa olejki eteryczne (7-10ml). Zioła, przyprawy i olejki eteryczne wybierz według własnego uznania.

Domowe mydło – sposób przygotowania

Załóż gumowe rękawice i okulary. Bardzo dokładnie odważ tłuszcz, oleje, wodorotlenek i wodę. Do większego garnka wlej trochę wody i włóż do niego mniejszy garnek. Zrób roztwór wodorotlenku sodu. Do zlewki z odważona wodą dodaj NaOH i wymieszaj łyżką (uważaj – NaOH jest substancją żrącą). Rozpuść tłuszcze i oleje w niskiej temperaturze w małym garnku (tym, który wcześniej ustawiłaś nad garnkiem z wodą). Następnie roztwór i tłuszcze ostudź do temperatury około 28 stopni Celsjusza. Wlej NaOH do tłuszczów i mieszaj do chwili aż mieszanina będzie gęstnieć. Dodaj przyprawy, zioła i olejki eteryczne, cały czas mieszając. Gęstą mieszaninę przelej do formy oraz przykryj ją i odstaw na 24 godziny. Gotowe mydło wyjmij z formy i odstaw na około miesiąc do wyschnięcia.

Możliwość komentowania jest wyłączona.