W kosmetykach powszechnie stosuje się składniki pochodzenia roślinnego. Są popularne ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwalergiczne. Używa się ich do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jak działają i które z nich są najlepsze?
Czym są składniki aktywne w kosmetykach?
Składniki aktywne kosmetyków są związkami, które powodują pojawienie się reakcji biochemicznych, fizycznych i chemicznych. Oddziałują na fizjologię skóry, jej przydatków i błon śluzowych. Składnikami aktywnymi w kosmetykach mogą być substancje odzwierzęce, mineralne i roślinne. Do tych ostatnich zalicza się między innymi:
- olejki eteryczne,
- balsamy i żywice,
- witaminy i składniki mineralne,
- ceramidy,
- węglowodany,
- białka,
- kwasy tłuszczowe.
OLEJKI ETERYCZNE
To lotne mieszaniny różnych kilkudziesięciu lub kilkuset związków chemicznych. Mają przyjemny aromat, na który wpływa składnik występujący w największej ilości. Olejki mają płynna konsystencję i różne zabarwienie. Są trudno rozpuszczalne w wodzie, ale dobrze mieszają się z tłuszczami. Znajdują się we wszystkich częściach rośliny, a ich największa ilość występuje w kwiatach do godzin przedpołudniowych. Olejki eteryczne wykazują pozytywne działanie na cały organizm człowieka i mają wszechstronne działanie.
BALSAMY I ŻYWICE
- Balsamy są wydzielinami roślin, przeważnie drzew. Do produkcji kosmetyków stosuje się: balsam peruwiański (ma właściwości wybielające, odkażające i wygładzające) i ladanum (stosowany jako środek zapachowy).
- Żywice natomiast to wydzieliny niektórych roślin zawierających wiele związków. Żywica wydostaje się na zewnątrz po uszkodzeniu tkanki rośliny i po kontakcie z powietrzem zastyga. Ma działanie przeciwzapalne, ściągające i przyspieszające proces gojenia się ran. W kosmetologii używa się głównie żywicy świerkowej, sosnowej, mirry i bursztynu.
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE
Te pierwsze są związkami niezbędnymi do poprawnego funkcjonowania organizmu. Najlepszym źródłem witamin są świeże owoce i warzywa. Te drugie zaś to składnik struktur narządów i pełnią w nich określone funkcje.
CERAMIDY
Są głównym elementem budowy cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka. Wraz z wiekiem ich ilość się zmniejsza, co powoduje utratę jędrności skóry i powstawanie zmarszczek. Ceramidy stosowane w kosmetyce pozyskuje się z soi, ogórecznika lub pestek dzikiej róży. Ich najważniejszymi funkcjami są:
- łagodzenie skutków procesu starzenia się skóry,
- zmniejszenie widoczności zmarszczek,
- poprawienie napięcia i elastyczności skóry,
- wpływ na prawidłowe złuszczanie się naskórka,
- zapewnienie skórze właściwego nawilżenia.
WĘGLOWODANY
To inaczej cukry, czyli związki, które powstają w strukturze roślin podczas fotosyntezy. Są składnikiem nawilżającym w kosmetykach, bo doskonale zatrzymują wodę w organizmie. Najczęściej stosuje się: glukozę, sorbitol, skrobię, gumę arabską i gumę guar.
BIAŁKA
Składają się zarówno na rośliny, jak i na organizm człowieka. Są stworzone z małych cząsteczek – aminokwasów. A te mają działanie nawilżające i chroniące skórę przed przedwczesnym starzeniem.
KWASY TŁUSZCZOWE
Kwasy tłuszczowe dzieli się na nasycone i nienasycone. Ich zadaniem jest: odżywienie, nawilżenie i zregenerowanie skóry. Mają także inne właściwości: łagodzą podrażnienia, przyspieszają gojenie się ran, spowalniają procesy starzeniowe i działają przeciwalergicznie.
Dodaj komentarz