Mgiełka do włosów – rodzaje, właściwości i przepis na domowy kosmetyk do włosów

Jednym z popularnych kosmetyków do włosów jest mgiełka. Doskonale sprawdza się zarówno do pielęgnacji końcówek, jak i całych pasemek. Jak dokładnie działa i jakie znasz jej rodzaje? Sprawdź i poznaj przepis na domową mgiełkę do włosów.

Co to jest mgiełka do włosów?

Mgiełka do włosów jest kosmetykiem, który można stosować przez cały rok. Ma działanie pielęgnacyjne i stylizacyjne; odznacza się również działaniem odżywczym i ochronnym. W jej skład wchodzą między innymi: roślinne ekstrakty, olejki i filtry UV. Ze względu na działanie wyróżnia się kilka rodzajów mgiełek do włosów:

  • nawilżająca – przyspiesza proces regeneracji oraz zapobiega puszeniu i elektryzowaniu się pasemek. Ma lekką formułę, dzięki czemu nie obciąża pasemek. Można stosować ją kilka razy dziennie;
  • termoochronna – chroni pasemka przed szkodliwym działaniem ciepła suszarki, prostownicy lub lokówki. Zapewnia włosom większą objętość i jednocześnie gwarantuje im lekkość;
  • do włosów farbowanych – pogłębia kolor włosów i chroni przed działaniem promieniowania UV;
  • do włosów przetłuszczających się – zmniejsza wydzielanie sebum i reguluje pracę gruczołów łojowych. Ten rodzaj mgiełki zaleca się stosować jesienią i zimą, bo wtedy na skórze głowy wytwarza się duża ilość sebum;
  • zapachowa – jest świetna do stosowania latem i stanowi alternatywę dla perfum, które ze względu na zawartość alkoholu mogłyby podrażnić skórę;
  • nabłyszczająca – nadaje włosom blask i pogłębia ich naturalny kolor, zapewniając im zdrowy i naturalny wygląd.

Mgiełka do włosów DIY

Do przygotowania mgiełki będą ci potrzebne następujące składniki: 100 ml wody lub hydrolatu roślinnego, łyżka soli morskiej, 3-4 krople ulubionego olejku eterycznego. Wszystkie składniki wlej do butelki z atomizerem i dokładnie wymieszaj. Mgiełkę możesz aplikować na mokre lub na suche włosy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *